Запитване за цена
Запитване за цена на продукт
Продукт:*
Данни за контакт
Имена:*
Имейл:*
Телефон:*
Начало    Блог    Как да избегнем оросяването на прозорците

Как да избегнем оросяването на прозорците

27-01-2014  |  Administrator

Как да избегнем оросяването на прозорците

Козметична грешка или сериозен проблем е оросяването на прозорците? Безспорно образуването на конденз по прозорците в нашия дом или офис може да се превърне в сериозен проблем. Това е така, защото навсякъде, кадето се събира повече влажност, расте и риска от поява на плесен и бактерии. Какво можем да направим по този въпрос? За да отговорим първо трябва да разберем къде и защо се появява оросяването.

То възниква там, където топъл и влажен въздух се срещне с повърхност с по-ниска температура. Причините за оросяването на повърхността на прозорците могат да бъдат няколко. Главната, от които в повечето случаи не са самите прозорци, а начина на тяхното използване.

Видове оросяване и причини за тях

Оросяване от външната страна на прозореца е сигнал за отлични топлинно-изолационни свойства на дограмата. Така че, появата му не е проблем, а просто резултат от промяна във времето.

Образуване на конденз между стъклата означава, че пространството между тях не е херметично затворено и в него влиза въздух. Причини за това може да са например пукнатина в стъклото, недостатък в дограмата или лоша изолация на стъклата. Това е сериозен проблем и Ви препоръчваме такива прозорци незабавно да бъдат сменени. Оросяване на прозореца вътре в дограмата може да има и други причини – например грешна инсталация на прозореца или неравна дограма. Истинската причина обикновено може да бъде открита от професионалист. Но все пак бъдете внимателни, защото ако кондензът вътре в дограмата замързне това може да причини сериозна повреда на уплътнението или в самата конструкция на прозореца.

Опасна влажност

Причина за оросяване на прозореца от вътрешната страна (страната към помещението) е висока влажност (бани, кухни и т.н.), причинена например от сушене на дрехи в помещението.

То може да бъде премахнато с правилна циркулация на въздуха в помещението. Източникът на отопление трябва да бъде инсталиран ПОД прозореца, за да се осъществи течение на въздуха. Честа причина за конденз са вътрешните щори, тъй като те намаляват течението на въздуха по прозореца. В студени дни се препоръчва щорите да са отворени (или издърпани до горе).

Влажността в интериора сериозно влияе върху качество на нашето здраве. Въпреки че хигиенните стандарти толерират влажност между 30-70%, идеалната влажност е 40%. Дълготрайна повишена влажност създава условия за появявата на бактерии и плесен. Освен това – знаете ли, че влажността има влияние и върху количество енергия, израсходвана за отопление – за да отоплявате помещение с влажност 45-70% Ви трябва 20% по-вече енергия!

Вентилация

Оросяването на прозорците може да бъде избегнато с правилното проветряване на помещенията или с качествена вентилационна система.

Проветряване „на фуга” е, когато оставим прозореца отворен само с няколко сантиметра. За по-дълго проветряване професионалистите не препоръчват тази схема, защото се получава прекалено голямо охлаждане на малка част от дограмата, а това също увеличава вероятността от образуване на плесен.

Най-ефикасно е пълното проветряване, при което за няколко минути (4-10 мин) прозореца се отваря изцяло, за да се смени въздухът, а енергийната загуба е възможно най-малка. Също така може да се направи течение на въздуха с едновременно отворен прозорец и врата (2-4 мин). Този начин се препоръчва веднъж на всеки час, особено през почивните дни. Когато проветряваме отоплението трябва или да бъде изключено изцяло, или да го намалим на минимум.

Микровентилация (вертикално отваряне в горната част на прозореца с 10-15 см) не се препоръчва поради няколко причини –не се осигурява достатъчно голям обем на преминаващ въздух, намалява се шумоизолацията на прозореца и освен това, ако бъдете ограбени през прозорец отворен по този начин най-често застрахователната компания не изплаща нищо.

Една от най-новите и най-ефикасните системи за освежаване на въздуха в помещенията са вентилационните клапи. Те работят на принципа на разликата в налягането между вътрешният и външният въздушен поток. Клапата е фиксирана на дограмата и работи като автоматичен вентил. Клапите позволяват обмяна на 12-35 м3 въздух за 1 час.

Свойства на качествената дограма

Когато избирате прозорец, изберете този с качествена рамка и с най-малко троен стъклопакет (или по-добър). Двойният стъклопакет е по-чувствителен към оросяването, за разлика от тройния, който има по-висока вътрешна температура на повърхността. Профилите на дограмата трябва да позволяват по-голяма дълбочина на остъкляване – най-малко 23мм. Височината на рамката трябва да бъде най-малко 78мм. По-малки стойности почти неизбежно водят до по-високо оросяване и образуване на плесни. Един от най-основните параметри, за които трябва да внимавате, обаче, са двете уплътняващи камери между дограмата и рамката на прозореца. Дограмата трябва да има 3 уплътнения, между нея и рамката, а не само 2, което е много често срещано. Производителите често правят опити да ни продават прозорци, които не са подходящи за жилищни, а само за офис или обществени сгради, тъй като те имат по-малка влажност на въздуха или инсталирана климатизация. Избирайте разумно.

И, разбира се, ОТОПЛЕНИЕТО – то е много важна част от целия описан по-горе процес и отново ще обърнем внимание, че трябва да се намира ПОД прозореца.